Biography

Francisco Grande Covián, 1984 © Colección privada de la Fundación Conchita Rábago Jiménez Díaz
Nació en el seno de una familia acomodada: su padre era médico traumatólogo. Estudió el bachillerato en el instituto nacional de segunda enseñanza de Oviedo, desde 1916 a 1925 y cursó el preparatorio de Medicina en la Facultad de Ciencias de la Universidad de Oviedo entre 1925 y 1926.
Francisco Grande se instaló en Madrid en 1927, disfrutó de la Residencia de Estudiantes, la famosa “colina de los chopos” que tanto mejoraría la educación y la cultura en nuestro país. Convivió y entabló amistad con García Lorca, Buñuel, Ochoa, Dalí y tantos otros que formaron aquel grupo cultural. [...]
Works
con M. Peraita, Vitaminas y sistema nervioso, Barcelona, 1941
Las Vitaminas, Madrid, Diana Artes Gráficas, 1943
La Ciencia de la Alimentación, Madrid, Pegaso, 1945
con J. T. Anderson, C. Chlouverakis, M. Proja y A. Keys, “Effect of dietary cholesterol on man’s serum lipids”, en Journal of Nutrition (JN), 87 (1965), págs. 52-62
“Effect of nicotinic acid on the serum lipids of normal and of thyroidectomized dogs”, en Metabolism, 15 (1966), págs. 661-671
“Dietary carbohydrates and serum cholesterol”, en American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), 20 (1967), págs. 176-184
con E. S. Fetcher, N. Foster, J. T. Anderson y A. Keys, “Quantitative estimation of diets to control serum cholesterol”, en AJCN, 20 (1967), págs. 475-492
“Energy balance and body composition changes. A critical study of three recent publications”, en Annals of Internal Medicine (AIM), 68 (1968), págs. 467-480
“Energetics and weight reduction”, en AIM, 68 (1968), págs. 467-480
“Effect of glucagon on plasma free fatty acids and blood sugar in birds”, en Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicene (PSEBM), 128 (1968), págs. 532-536
“Lack of insulin effect on free fatty acid mobilization produced by glucagon in birds”, en PSEBM, 128 (1968), págs. 532-536
“Effect of catecholamines on plasma free fatty acids and blood sugar in birds”, en PSEBM, 131 (1969), págs. 740-744
con A. K. Bhattacharyya, C. Thera, J. T. Anderson y A. Keys, “Dietary calcium and fat. Effect on serum lipids and fecal excretion of cholesterol and its degradation products in man”, en AJCN, 22 (1969), págs. 1161-1174
“Effects of glucagon and insulin on plasma free fatty acids and blood sugar in owls”, en PSEBM, 133 (1970), pág. 5403
con W. F. Prigge, “Glucagon infusion, plasma FFA and triglycerides, blood sugar, and liver lipids in birds”, en American Journal of Physiology (AJP), 218 (1970), págs. 1406-1411
con R. Carmena, “Effect of 5-methylpyrazole-3-carboxylic acid on plasma free fatty acids and blood sugar in geese”, en Biochemical Pharmacology (BP), 19 (1970), págs. 1838-1840
con J. T. Anderson y A. Keys, “Comparison of effects of palmitic and stearic acids in the diet on serum cholesterol in man”, en AJCN, 23 (1970), págs. 1184-1193
“Correspondence: changes in body composition produced by prolonged total starvation and refeeding”, en Metabolism, 19 (1970), pág. 1006
con M. de Oya y W. F. Prigge, “Suppression by hepatectomy of glucagon-induced hypertriglyceridemia in geese”, en PSEBM, 136 (1971), págs. 107- 110
con A. W. Lindall y A. Schultz, “The effect of dietary fats on the serum lipoproteins of normal dogs”, en PSEBM, 136 (1971), págs. 1032-1037
con J. T. Anderson y A. Keys, “Effect on man’s serum lipids of two proteins with different amino acid composition”, en AJCN, 24 (1971), págs. 524- 530
con W. F. Prigge, “Effects of glucagon, epinephrine and insulin on in vitro lipolysis of adipose tissue from mammals and birds”, en Comparative Biochemistry and Physiology, part B (CBP), 39 (1971), págs. 69-82
con M. de Oya, W. F. Prigge y D. E. Swenson, “Role of glucagon on fatty liver production in birds”, en AJP, 221 (1971), págs. 25-30
con J. T. Anderson y A. Keys, “Diets of diffeent fatty acid composition producing identical serum cholesterol levels in man”, en AJCN, 25 (1972), págs. 53-60
con S. Grisolía y D. Diederich, “On the biological and chemical reactivity of carbamylated glucagon”, en PSEBM, 139 (1972), págs. 855-860
con W. F. Prigge, “Influence of prostaglandin E1 on the adipokinetic effect of glucagon in birds”, en PSEBM, 140 (1972), págs. 999-1004
con W. F. Prigge y M. de Oya, “Influence of theophylline on the adipokinetic effect of glucagon in vivo”, en PSEBM, 141 (1972), págs. 774-781
con J. T. Anderson y A. Keys, “Cholesterol-lowering diets. Experimental trials and literature review”, en Journal of the American Dietetic Association (JADA), 62 (1973), págs. 133-142
con A. Keys y H. L. Taylor, “Basal metabolism and age of adult man”, en Metabolism, 22 (1973), págs. 579-587
con W. F. Prigge, “Effects of dietary fat and of a lipolytic agent on postprandial free fatty acids and fasting serum lipids in the dog”, en JN, 103 (1973), págs. 1200-1207
con A. Keys y J. T. Anderson, “Bias and misrepresentation revisited: “perspective” on saturated fat”, en AJCN, 27 (1974), págs. 188-212
con P. C. Weiser, “Calorigenic effects of glucagon and epinephrine in anesthetized dogs”, en PSEBM, 145 (1974), págs. 912-917
con W. F. Prigge, “Serum lipid changes produced in dogs by substituting coconut oil for either sucrose or protein in the diet”, en JN, 104 (1974), págs. 613- 618
con P. C. Weiser, “Estimation of fluid shifts and protein permeability during pulmonary edemagenesis”, en AJP, 226 (1974), págs. 1028-1034
“Diet and atherosclerosis”, en South African Medical Journal (SAMJ), 48 (1974), págs. 1660-1668
con J. T. Anderson y A. Keys, “Sucrose and various carbohydrate- containing foods and serum lipids in man”, en AJCN, 27 (1974), págs. 1043-1051
con P. C. Weiser, “Calorigenic actions of oleic acid and glucagon infusions in anesthetized dogs”, en PSEBM, 147 (1974), págs. 80-84
con P. González- Santos, “Hypertriglyceridemic effects of glucose and fructose injections in geese infused with oleic acid”, en PSEBM, 147 (1974), págs. 505-509
con P. González Santos, “Age influence on the lipolytic effect of glucagon in geese”, en PSEBM, 149 (1975), págs. 652-655
con J. T. Anderson y A. Keys, “Independence of the effects of cholesterol and degree of saturation of the fat in the diet on serum cholesterol in man”, en AJCN, 29 (1976), págs. 1184-1189
“Diet and atherosclerosis”, en Revista Clínica Española (RCE), 153 (1979), págs. 249-261
“The role of fat in child nutrition”, en Nutrition Metabolism (NM), 24 (1980), págs. 147-161
con M. Peraita, Alimentación y Nutrición, Madrid, Salvat, 1981
con M. Pocoví y J. M. Ordovás, “Lecithin: cholesterol acyltransferase, lipids and lipoproteins in maternal and umbilical cord plasma”, en Artery, 11 (1983), págs. 264-272
“Diet and serum lipids-lipoproteins: controlled studies in Europe”, en Preventive Medicine (PM), 12 (1983), págs. 110-114
con M. Pocoví y J. M. Ordovás, “Plasma lipids and cholesterol esterification rate during pregnancy”, en Obstetrics and Gynecology (OG), 63 (1984), págs. 20-25
con J. Ramón y Cajal, M. Pocoví, D. Jiménez, M. A. Romero, R. G. de Aguero y H. Martínez, “Plasma lipids, apolipoproteins A and B in maternal and umbilical vessels in term pregnancies”, en Artery, 13 (1985), págs. 32-40
con M. Peraita, Nutrición y Salud, Madrid, 1988
con J. Ramón y Cajal, M. Pocoví, M. A. Romero, D. Jiménez y H. Martínez, “Plasma lipids and high density lipoprotein cholesterol in maternal and umbilical vessels in twin pregnancies”, en Artery, 15 (1988), págs. 109-117
con D. M. Jiménez, M. Pocoví, J. Ramón y Cajal, M. A. Romero y H. Martínez, “Longitudinal study of plasma lipids and lipoprotein cholesterol in normal pregnancy and puerperium”, en Gynecologic and Obstetric Investigation (GOI), 25 (1988), págs. 158-164
con M. Díaz, C. Leal, J. Ramón y Cajal, M. D. Jiménez, H. Martínez y M. Pocoví, “Cord blood lipoprotein-cholesterol: relationship birth weight and gestational age of newborns”, en Metabolism, 38 (1989), págs. 435-438.
Bibliography
M. Gómez Santos, Francisco Grande Covián: El arte y la Ciencia de la Nutrición, Madrid, Ediciones Temas de Hoy SA (TH), 1992.
Relation with other characters
Events and locations
